Programma Datum Tijd Locatie
Masterclass Hoe herken je een ernstig zieke 22 mei 2019 09:00 - 10:30 Nijmegen, Kapittelweg 33, A5.02

Het is 11.00 uur en je werkt als professional in de beroepspraktijk. Je bent Mevrouw Lomme aan het behandelen en ze geeft aan “wat” last te hebben van haar hart. Je weet dat Mevrouw Lomme 48 jaar is en opgenomen geweest is met longontsteking. Je weet ook dat Mevrouw Lomme niet zo strikt haar medicatie gebruikt. Mevrouw Lomme maakte geen echte zieke indruk. Wat moet je doen om in te schatten of het een acuut probleem is? Is er sprake van een probleem en zo ja wat moet je hier aan doen? Wie moet je inschakelen en welke observaties moet je doen om een adequate overdracht te kunnen geven. Misschien is er wel niets aan de hand? Misschien heeft Mevrouw Lomme wel hartklachten en is er haast geboden. Wat moet je nu doen?

In deze masterclass staat het herkennen van de verslechterende situatie centraal. Patiënten/cliënten en bewoners kun je op verschillende werkplekken aantreffen. Deze casus laat zien dat je een eerste indruk moet krijgen over een mogelijke verslechterende situatie. Is iemand in acuut levensgevaar en zo ja waaruit bestaat dit gevaar en hoe communiceer is dit met andere.

De aangeleerde methode voorziet je van kennis en vaardigheden om een verslechterende volwassenen te herkennen dmv de onderliggende principes van de ABCDE benadering. Het herkennen van een verslechterende patiënt kan gezien worden als de eerste schakel van de keten van overleving. Deze schakels zijn, vroegtijdig herkennen en hulp roepen, vroegtijdig in actie komen. Je leert in deze masterclass het voorkomen en opsporen van een verslechterende patiënt. De patiënt te observeren, waarden te interpreteren en signalen van verslechtering herkennen. Daarnaast wordt in deze master ingegaan op de niet-technische vaardigheden en menselijke factoren als onderdeel, te denken aan; situationeel bewustzijn, besluitvorming, teamsamenwerking/communicatie en stress.

Kenmerken

  • Maximaal aantal deelnemers: 100
  • Kwaliteitspunten: 5